AktualitySezona 2021

Neusiedlersse Radmarathon 2021

V neděli 3. října 2021 jsme se v počtu 4 závodníků – Kamil, Chozé, Ondra, Vojta – zúčastnili 29. ročníku silničního maratonu kolem Neusiedlersee v Rakousku, část závodu vede Maďarskem (na některých v Čechách vydaných mapách má jezero název „Neziderské“). Tento maraton se tradičně koná koncem dubna, 29. ročník byl ale přeložený z dubna 2020 až na letošní říjen. Trať má 125 km s převýšením 600 m, závod má i kratší verzi dlouhou 63 km (300 m výškových) – my jsme zvolili tu delší variantu. Start i cíl byl v rakouské vsi Morbisch am See, proto jsme se ubytovali nedaleko odtud přímo na břehu jezera, kde Ondra našel luxusní parkoviště pro náš vozový park. I dětské hřiště tu bylo, takže zábava pro nejmladší Axoňáky byla zajištěná. Okolí jezera je vysloveně malebné: vinice, kopečky, vinné sklípky, historické vesnice… jen to jezero není kvůli mohutnému pásu vysokého rákosí skoro vůbec vidět.

V sobotu jsme si dopoledne projeli úvodní část závodu, po obědě si vyzvedli startovní čísla a čipy a připravili „techniku“ na závod. V neděli se k naší skupince připojil ještě Martin Vodák. V 9:00 odstartovalo ve čtyřech vlnách všech 1 500 závodníků (z toho 1 100 na dlouhou trať). Začátek byl hodně nervózní, jelo se vesnicí po úzké cestě, pravoúhlá zatáčka, těsně za ní začátek stoupání… naštěstí se nikdo z nás nenamotal do žádného karambolu, ale bylo to hodně natěsno. Po úvodním poměrně dlouhém stoupání se závod přeci jen trochu „nadělil“ a Maďarskem se jelo už méně nervózně. Závod nemá úplně uzavřenou trať, provoz řídí Policie a dobrovolníci – v protisměru na většině silnic není provoz aut omezený, policisté na motorkách ale doprovází větší balíky cyklistů, takže závod je (pokud se závodník drží ve „svém“ pruhu) poměrně bezpečný. Trať je sice kolem jezera, rozhodně ale není po rovině, sem tam se do cesty postaví nějaký ten hejblík, sem tam hejblík poměrně výživný a také byl většinu závodu hodně silný protivítr. Závěr závodu se jede, spíš letí po hlavní silnici do cíle v centru Morbisch. Závod byl hodně rychlý – vítěz měl čas 2:57:09, vítězka 3:04:42, do časového limitu 6:30:00 se nevešlo 375 závodníků. My jsme se snažili jet společně a týmově si navzájem pomáhat. Částečně se nám to povedlo, Vojtu jsme ale bohužel „ztratili“ a jel velkou část závodu sám.

Výsledky:

Kamil Ackermann čas 3:04:31, celkové umístění: 39., umístění v kategorii: 8.

Ondra Čechura čas 3:04:35, celkové umístění: 43., umístění v kategorii: 18.

Josef (Chozé) Růta čas 3:06:32, celkové umístění: 57., umístění v kategorii: 10.

Vojta Reidl čas 3:46:16, celkové umístění: 397., umístění v kategorii: 112.

Závod se nám líbil, nejspíš se budeme chtít zúčastnit i jeho dalších ročníků (od příštího roku bude Neusiedlersee Radmarathon pravděpodobně zařazený do série Gran Fondo).