AktualitySezona 2021

Marathon Franja – Slovinsko 2021

Největší slovinský silniční maraton pro hobíky letos slavil jubilejní čtyřicátý ročník. Maraton Franja se koná většinou v červnu (první ročník proběhl 22.6.1982), patří do série Gran Fondo a mívá tradičně velmi hojnou účast cyklistů všech věkových kategorií v širokém spektru výkonosti (od „skoro-profíků“ po „sem se vsadil, že to ujedu“). Zastoupení národů je také pestré – pro cyklisty ze severní Itálie a Rakouska je Ljubljana téměř „za humny“, ve startovní listině byli ale i Maďaři, Slováci, Němci, Belgičané a několik borců z Čech. Celkem se letos závodu zúčastnilo téměř 1 700 cyklistů a cyklistek.

Letos se jel závod v neděli 13. června a měl dvě varianty: 156 km (Gran Fondo) a 97 km. Start i cíl byl v obřím nákupním centru „BTC City“ v hlavním městě Slovinska Ljubljana (v neděli jsou všechny obchody zavřené, takže s parkováním zde není problém). Prezentace byla v sobotu (perfektně zorganizovaná), v neděli v 9:00 start závodu na 156 km, na kratší trať se startovalo o 1:40 hod. později. Bonbónek pro diváky byl start páté (závěrečné) etapy závodu Okolo Slovinska ze stejného místa v 11:00 hod. s hvězdným obsazením (Tadej Pogačar, Rafal Majka…). Při rozjíždění před závodem bylo pro hobíky velkou atrakcí depo profi-týmů a profi-cyklisté proplétající se davem amatérů.

Ostrý start byl až po cca 7mi kilometrech a pak se letělo po rovině do města Vrhnika, pak mírný kopec směr Logatec a první delší stoupání do městečka Godovič. Následoval poměrně prudký sjezd v pěkných serpetinách do města Idrija (UNESCO zde chrání pozůstatky těžby rud rtuti – svého času druhý nejvýtěžnější důl na světě, ale to si závodníci prohlédnout nestihli) a „skoro rovina“ podél řeky Idrijca do vesnice Straža. Až potud se jelo po široké silnici vyšší třídy s kvalitním povrchem. Následující druhé velké stoupání závodu do sedla Kladje a hlavně sjezd do Škofja Loky byl horší povrch a úzká silnice. Za městem Škofja Loka se ale jelo v podstatě po rovině po širokých silnicích, závěr v Ljubljaně dokonce po čtyřproudovce. Výčet kategorií silnic uvádím schválně, protože závod se jede po úplně uzavřených silnicích a to nejen pro čelo závodu, ale pro všechny závodníky. A pro mě největší překvapení bylo, že řidiči se nerozčilovali a podél trati byla spousta fandících diváků – závod měl fantastickou atmosféru.

 

Absolutním vítězem závodu na 156 km byl s časem 3:37:30.09 Johny Hoogerland z Rakouska, Kamil Ackermann z AXON SPORT TEAMu vybojoval 31. místo v kategorii časem 4:03:10.3 (celkově 175. místo). Závodu na 156 km se zúčastnilo celkem 713 mužů a 47 žen.

Příští rok je Marathon Franja naplánovaný na 11. a 12. června – v sobotu se pojede časovka na 44 km, v neděli maraton na stejné trase jako letos.